عنوان مقاله را که دیدم یاد مغز پوزیترونیک افتادم که مفهومی تخیلی در ادبیات علمی تخیلی است که به‌ویژه توسط ایزاک آسیموف در مجموعه‌های روبات و بنیاد او مطرح شده بود. مغزهای پوزیترونیک، مغزهای مصنوعی پیشرفته و بسیار پیچیده‌ای هستند که برای روبات‌ها حلق شده بودند.

مغز پوزیترونیک استدلال سطح بالا و پاسخ‌های احساسی داشت. البته شاید با همین تراشه‌های روتین بهینه برای هوش مصنوعی بشود به سطوح مطرح شده در داستان‌های علمی تخیلی رسید. شاید هم نه! و ما واقعا نیاز به کامپیوترهای کوانتومی یا کامپیوترهایی از نوعی دیگر داشته باشیم. از جمله پردازشگرهای مبتنی بر DNA!

دی‌اکسی ریبونوکلئیک اسید (DNA) درواقع دستورالعمل زندگی است. DNA مولکولی است که در همه موجودات زنده یافت می‌شود و به عنوان طرح ژنتیکی برای رشد، عملکرد، رشد و تولید مثل این موجودات عمل می‌کند. DNA یک پلیمر طولانی است که از واحد‌های تکرار شونده به نام نوکلئوتید‌ها تشکیل شده است که از سه جزء اصلی تشکیل شده است:

قند دئوکسی ریبوز: هر نوکلئوتید حاوی یک مولکول قند دئوکسی ریبوز است که ستون فقرات رشته DNA را تشکیل می‌دهد.

گروه فسفات: متصل به قند دئوکسی ریبوز یک گروه فسفات است که نوکلئوتید‌های مجاور را در رشته DNA به هم متصل می‌کند.

پایه نیتروژنی: سومین جزء یک نوکلئوتید یک پایه نیتروژنی است. چهار نوع باز نیتروژنی یا آلی در DNA وجود دارد:

آدنین (A)

تیمین (T)

سیتوزین (C)

گوانین (G)

این باز‌ها به روش خاصی جفت می‌شوند: آدنین (A) همیشه با تیمین (T) و سیتوزین (C) همیشه با گوانین (G) جفت می‌شود. این جفت باز مکمل، ساختار دو رشته‌ای و مارپیچ DNA را تشکیل می‌دهد که به نام مارپیچ دوگانه DNA شناخته می‌شود.

توالی این باز‌های نیتروژنی در امتداد مولکول DNA حامل اطلاعات ژنتیکی است. ژن‌ها بخش‌هایی از DNA هستند که دستورالعمل‌های خاصی را برای ساخت و نگهداری ارگانیسم رمزگذاری می‌کنند.

 

در سال‌های اخیر، مهندسان نقش کاملاً جدیدی را برای قابلیت‌های منحصربه‌فرد این مولکول، به‌عنوان پایه‌ای برای یک کامپیوتر زیستی، کشف کرده‌اند اما تا به امروز زیاد موفق نبوده‌اند.

گروهی از محققان چینی اکنون به یک مدار مجتمع DNA (DIC) ساخته‌اند که هدف کلی‌تری دارد. گیت‌های کامپیوتر مایع آن‌ها می‌تواند 100 میلیارد مدار را تشکیل دهند هر کدام قادر به اجرای برنامه‌ای دلخواه هستند.

محاسبات DNA پتانسیل ایجاد ماشین‌هایی را دارد که جهش‌های قابل توجهی در سرعت و ظرفیت در اختیار ما می‌نهد.

این محققان در مقاله منتشر شده خود می‌نویسند: «برنامه‌ریزی و مقیاس‌پذیری دو عامل مهم در دستیابی به محاسبات همه منظوره هستند. قابلیت برنامه‌نویسی روی دستگاه پردازشی ، آن را قادر می‌سازد تا الگوریتم‌های مختلف را انجام دهد، در حالی که مقیاس‌پذیری امکان مدیریت حجم فزاینده‌ای از کار را با افزودن منابع به سیستم فراهم می‌کند.»

در کار تازه، پژوهشگران  روی چیزی که آن‌ها آرایه‌های دروازه‌ای قابل برنامه‌ریزی مبتنی بر DNA یا DPGA نامیدند تمرکز کردند: بخش‌های کوتاهی از DNA که با هم جفت می‌شوند تا ساختار‌های بزرگ‌تری ایجاد کنند که می‌توان آن‌ها را در مدار‌های مجتمع از ترکیب‌های مختلف ساخت.

این DPGA‌ها با ترکیب رشته‌های DNA با مایع بافر در لوله‌های آزمایش، با تکیه بر واکنش‌های شیمیایی برای ایجاد پیوست‌ها، و ترکیب‌های مورد نیاز برای ساخت DIC‌هایی که محققان در نظر داشتند، ساخته شده‌اند.

برخی از مدل‌سازی‌های دقیق نیز مورد نیاز بود تا نحوه مدیریت سیگنال‌های ورودی و خروجی، و اجرای توابع منطقی، درست مانند یک کامپیوتر استاندارد، باشد.

به عنوان مثال، دانشمندان در طول آزمایشات خود توانستند مدار‌هایی برای حل معادلات درجه دوم و ریشه‌های مربع ایجاد کنند. محققان می‌گویند که در ادامه این مسیر، این سیستم‌ها را می‌توان برای اهدافی مانند تشخیص بیماری تطبیق داد.

البته ما هنوز تا تحقق پتانسیل کامل محاسبات مبتنی  DNA فاصله زیادی داریم، اما در چند سال اخیر دانشمندان گام‌های مهمی در پیشبرد این شکل زیستی پردازش و ذخیره‌سازی اطلاعات برداشته‌اند.

محققان نوشته‌اند: «توانایی ادغام شبکه‌های DPGA در مقیاس بزرگ بدون تضعیف سیگنال، گامی کلیدی به سمت محاسبات مبتنی DNA است.»

این تحقیق در Nature منتشر شده.

اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com‌ هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
– سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
– شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرامصفحه اینستاگرام ما
– برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

جوزف ساموئل یک جنایتکار بزرگ بود نبود، فقط از منازل سرقت می‌کرد. در وهله اول،هیچ چیز قابل توجهی دیگری در مورد زندگی او جالب نبود. با این حال، وقتی قرار شد او را اعدام کنند، همه چیز عجیب و غریب شد.

جوزف ساموئل در سن چهارده سالگی در سال…

انسان‌ها از زمان امپراتوری روم می‌دانستند که ما در حالی که تحت تأثیر چیزی باشیم، صادقانه‌تر و راحت‌تر سخن میٰ‌گوییم. این همان جایی است که ایده  اصطلاح «سرم حقیقت» از آن سرچشمه می‌گیرد.

سرم حقیقت به تعدادی از داروهای تغییر دهنده ذهن اشاره…

به مدت هزاران سال، اسپانیا به دلیل آب و هوای مدیترانه‌ای، تابستان‌های طولانی و گرم و دمای معتدل زمستانی، در تولید زیتون پیشرو بوده است. میوه‌های زیتون که در آب نمک نگهداری می‌شوند و یا آسیاب می‌شوند تا روغن‌های طبیعی از آنها استخراج شوند،…

تماشای مراحل ساخت هنرهای دستی یا دکوراسیون داخلی و خارجی منزل برای بسیاری جالب و لذت‌بخش است. حتی اگر فعلا یارای تجمل باز اقتصادی خرید و بهسازی و نوسازی منزل نداشته باشند یا عملا در کار هنری نباشند.

دست‌کم ایده‌ای در ذهنشان می‌ماند که از…

لوکاس لویتان هنرمند برزیلی، ساکن مادرید است. او بیشتر برای پروژه‌اش به نام «هجوم عکس» مشهور شده، در این پروژه او نقاشی‌هایی را به عکس‌های اینستاگرام افراد اضافه می‌کند و داستان‌های پنهان را به روشی خلاقانه آشکار می‌کند.

کارهای او جذاب و…

بشقاب پرنده مخفف عبارت Unidentified Flying Object است. به هر شیء یا پدیده‌ای اطلاق می‌شود که در آسمان مشاهده شود و به راحتی قابل شناسایی یا توضیح نباشد. بشقاب پرنده‌ها اغلب با ادعا‌های مربوط به فضاپیما‌های فرازمینی مرتبط هستند، اما می‌توان…